ANUGERAH PERKHIDAMATAN CEMERLANG 2019 UPNM

Setinggi-tinggi tahniah diucapkan kepada staf-staf PTMK yang telah menerima  Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2019 Universiti Pertahanan Nasional Malaysia  ??

Penerima Anugerah tersebut terdiri daripada   :

• Puan Noor Effa Nina binti Muhamad

Pegawai Teknologi Maklumat (F41)

• Encik Mohd Edzhan Faiz Bin Othman

Penolong Pegawai Teknologi Maklumat (FA29)

• Encik Mohamad Syawal Nizam Bin Abdul Rahman

Juruteknik Komputer (FT19)

Selain itu PTMK juga menerima Anugerah Inovasi Teknologi Maklumat dan Terkini. Sistem yang telah diwujudkan adalah Sistem Maklumat Pelajar dan Kadar Denda.
Tahniah sekali lagi diucapkan, semoga terus maju jaya, gemilang dan terbilang!

LAWATAN KERJA DELEGASI PPKT USM, NIBONG TEBAL

15 September 2020 - Pusat Teknologi Maklumat dan Komunikasi UPNM telah menerima kunjungan lawatan kerja daripada delegasi Pusat Pengetahuan, Komunikasi dan Teknologi, Universiti Sains Malaysia cawangan Nibong Tebal, Seberang Perai Selatan, Pulai Pinang. Sesi lawatan yang berlangsung selama lebih kurang 4 jam tersebut diketuai oleh Encik Mazlifendirizan bin Rejab selaku Penyelaras PPKT USM cawangan Nibong Tebal.

Rombongan delegasi kemudiannya dibawa melawat ke Makmal Simulator, Fakulti Sains dan Teknologi Pertahanan (FSTP). Sesi taklimat telah disampaikan oleh Ketua Pegawai Operasi FSTP iaitu Lt. Kdr. (B) Mohd Najib bin Abdul Ghani Yolhamid.

Mengakhiri lawatan, peluang menembak di Lapang Sasar UPNM diberikan kepada semua yang hadir untuk merasai pengalaman ini. Taklimat telah disampaikan oleh Pegawai Belia dan Sukan, Encik Ahmad Fitry Bin Mohamed dan sesi menembak telah dibantu oleh jurulatih-jurulatih daripada Akademik Kecergasan Pertahanan UPNM.

Semoga ikatan ukhwah terus terjalin dan segala perkongsian serta ilmu dapat dimanfaatkan bersama.----

KELAB PTMK KIBAR JALUR GEMILANG DI BUKIT BESI

23 Ogos 2019 - Kesedaran mengibarkan Jalur Gemilang perlu ada dalam diri seluruh rakyat Malaysia tanpa mengira masa, malah tindakan itu seharusnya lebih meriah dengan ketibaan Hari Kebangsaan yang ke-62 pada Sabtu ini.

Kelab Kebajikan Staf Pusat Teknologi Maklumat dan Komunikasi (Kelab PTMK) tidak ketinggalan untuk bersama-sama menjayakan ekspidisi mengibarkan Jalur Gemilang di puncak Bukit Besi Alam Damai. Aktiviti berjalan beramai-ramai sambil mengibarkan jalur gemilang sejauh 1.5 kilometer ini secara tidak langsung menyokong inisiatif gaya hidup sihat yang dilaksanakan di universiti ini.

Ekspidisi yang julung kali diadakan ini juga dapat memupuk semangat berpasukan dalam kalangan warga PTMK di samping menjadikannya sebagai aktiviti riadah kelab.

TAKLIMAT PANDUAN PENGURUSAN PROJEK ICT SEKTOR AWAM (PPrISA)

21 Oktober 2019 - Seramai 45 orang staf UPNM yang terdiri daripada pegawai-pegawai Pusat Teknologi Maklumat dan Komunikasi (PTMK) serta wakil-wakil daripada setiap Fakulti/Pusat/Jabatan/Bahagian (FPJB) telah menghadiri Taklimat Panduan Pengurusan Projek ICT Sektor Awam yang telah disampaikan Puan Chua Swee Suan, Penolong Pengarah Kanan, Bahagian Perundingan ICT, Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU).

Taklimat anjuran PTMK ini pada dasarnya diadakan untuk memberi pengetahuan dan panduan yang sistematik dan menyeluruh tentang aspek pengurusan projek ICT di sektor awam melalui metodologi Panduan Pengurusan Projek ICT Sektor Awam atau PPrISA yang telah digubal oleh pihak MAMPU. Taklimat ini dikongsikan juga bersama semua FPJB di UPNM sebagai rujukan untuk pelaksanaan projek ICT di peringkat FPJB masing-masing. Fokus utamanya bagi memastikan setiap Projek ICT diuruskan oleh satu pasukan projek yang khusus dan semua dokumentasi yang berkaitan dengan projek ICT disediakan serta menepati standard atau kualiti yang ditetapkan.

SAMBUTAN PROGRAM “JOM BACA BERSAMA UNTUK 10 MINIT” PERINGKAT UNIVERSITI PERTAHANAN NASIONAL MALAYSIA

24 April 2019  Perpustakaan Jeneral Tun Ibrahim (PJTI) telah menganjurkan sambutan program "Jom Baca Bersama Untuk 10 Minit" peringkat Universiti Pertahanan Nasional Malaysia sekitar jam 11.00 pagi  hingga 11.10 pagi di FPJB masing-masing.

Justeru itu, staf Pusat Teknologi Maklumat dan Komunikasi (PTMK) turut sama menjayakan program tersebut  dengan mengadakan pembacaan selama 10 minit di ruangan lobi PTMK.

Program ini merupakan usahasama Perpustakaan Negara Malaysia (PNM) dan Persatuan Pustakawan Malaysia (PPM) yang diadakan setiap tahun bersempena sambutan Hari Buku dan Hakcipta Sedunia yang disambut 23 April setiap tahun. Program ini merupakan salah satu usaha menggalakkan budaya membaca di kalangan rakyat Malaysia bagi melahirkan masyarakat yang berilmu pengetahuan. Program ini akan dijalankan secara serentak di seluruh negara.